NHL: Hráči ratifikovali zmluvu, nový ročník sa môže začať 19. januára

13.01.2013 Celý región

New York 13. januára (TASR) - Nový skrátený ročník zámorskej NHL sa začne 19. januára.

Hokejisti zámorskej NHL v sobotu ratifikovali kolektívnu dohodu, výluka profiligy však oficiálne ešte stále trvá. Zástupcovia hráčskej asociácie NHLPA informovali, že hráči akceptovali podmienky kontraktu, na ktorom sa s vedením súťaže dohodli v stredu. K oficiálnemu ukončeniu výluky ešte chýba zostavenie memoranda, na základe ktorého sa vytvorí presný harmonogram nového ročníka súťaže. Tímy NHL by mali otvoriť svoje kempy už v nedeľu.

Majitelia klubov NHL sa v stredu večer stretli v hoteli na newyorskom Manhattane a podľa očakávania všetkými hlasmi odklepli znenie novej kolektívnej zmluvy, na ktorom sa prednedávnom po 113 dňoch dohodli zástupcovia NHL a hráčskej asociácie NHLPA.

Zmluva znie na 10 rokov, pričom každá zo strán môže po ôsmich rokoch požiadať o jej znovuotvorenie a prehodnotenie. Predošlá kolektívna zmluva platila sedem rokov. "Vytvorili sme systém, v ktorom každý tím má šancu dostať sa do play off či dokonca vyhrať Stanleyho pohár. Dohoda garantuje, že naša pozornosť sa odteraz sústredí iba na dianie na ľade," uviedol komisár NHL Gary Bettman.

V piatok a sobotu o zmluve hlasovali samotní hokejisti. Hlasovanie prebehlo elektronickou formou. So zmluvou podľa očakávania súhlasili minimálne dve tretiny z takmer 740 členov NHLPA, čím sa umožnilo, aby už v nedeľu otvorili tímy brány tréningových kempov. Už len formality stoja v ceste tomu, aby v sobotu 19. januára odštartovala skrátená sezóna so základnou časťou, v ktorej každý tím odohrá 48 stretnutí.
 

Vyberte región